21 Mart 2008 Cuma

BİLİŞİM TURU

BİLİŞİM TURU

Merhabalar. Bu yazımda bilişim üzerine kısa kısa turlar atmak istiyorum.

.asia uzantısı : Hali hazırda kullanılmakta olan alan adlarına bir yenisi ekleniyor. www.koray.com.tr gibi www.koray.asia şeklinde kullanıma imkân tanıyacak .asia uzantılı alan adlarından almak isteyenler şimdiden çalışmalara başlasalar iyi olur. Sözüm özellikle özel kuruluşlara. Sebebini bir örnekle anlatmaya çalışayım. İnternet siteleri için alan adları ilk dağıtılmaya başlandığında, bütün ülkelerdeki internet uyanıkları ülkelerindeki şirketlerin isimleri ile bu alan adlarını almaya başladılar. Amaç asıl ismin sahibi kuruluşa fahiş fiyatla bu alan adlarını satmak. Yani ülkemizdeki Koray bankasının kullanmak isteyeceği www.koraybank.com.tr gibi bir adresi, uyanığın biri Koray Bankası’ndan önce alıp, bu bankaya para karşılığı satmak istiyor. Kabul görmezse ya da adli bir olay olarak dava açılırsa da, bu süreç sonlanana kadar bankanın itibarını sarsacak bir içeriği bu siteye koyuyor. Şimdiden yer ayırtmak lazım yani.

Blu-Ray : CD’den sonra gelen DVD’lerin de kapasitelerinin az gelmesi ile başlayan süreçte, Sony’nin Blu-Ray, Toshiba’nın da HD-DVD’ye destek vermesi, diğer üreticilerin de bu 2 biçimden birine yatırım yapmasına sebep olmuştu. Son gelen açıklamalar ile Toshiba yenilgiyi kabul etti. Hem şimdiye kadar sattığı ürünleri alan kullanıcılardan özür diledi, hem de kendisine güvenip de yatırımını yönlendiren firmaları açıkta bırakmış oldu. Blu-Ray dedik de ne olduğunu da kısaca anlatalım. DVD’ler tek taraflı 4,7 Gb. çift taraflı 9,4 Gb. Kapasite ile veri depolayabiliyorken, hali hazırdaki Blu-Ray diskler aynı mantık ile 25 GB.-50 Gb. gibi değerlere ulaşıyorlar. Gelecek nesil ise 100 Gb. ve 200 Gb. gibi değerleri zorluyor. Kısaca tek taraflı bir Blu-Ray disk ile 13 saate kadar görüntü depolama imkânına sahibiz.

Elektronik kimlik kartlarımız : TÜBİTAK yine üzerine düşeni yapıyor ve 2009 yılında elektronik kimlik kartları kullanmamız için gerekli düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyor. Böylece ehliyet, ruhsat, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi gibi kimliğimizi belli eden ve çeşitli kurumların uygulamalarından faydalanmamızı sağlayan belgeler tek bir elektronik kartta toplanacak. İlk uygulamalarını sağlık sektöründe görmeye başlayacağımız proje ile, hastane-doktor-eczane üçgenindeki vatandaşlar, kartları ile işlem sıralarını takip edip, kartına elektronik olarak yazılan ilaçlarını, yine eczanelerde elektronik ortamda okutarak alabilecekler. Muhtemelen yerel belediye ve Tedaş gibi kurumların da katılmasıyla artık vatandaş her uygulama için ayrı numara veya kimlik taşımak zorunda olmayacak. Cebindeki tek bir elektronik kimlik kartı her şeye yetecek.

Tek ekran kartıyla, 6 ekrana kadar bağlantı imkanı : LG Electronic firması, şimdiye kadar çoklayıcı cihazlar ya da çift ekran kartı gibi ek maliyet gerektiren ekran çoklama ( birden fazla ekranı aynı anda kullanarak, uygulamalarla daha rahat çalışma ) işlemine yeni bir boyut kazandırıyor. LG, yeni ürettiği ekran ile sadece USB kablo kullanarak, 6 ekrana kadar çoğaltma yapmayı becermiş. Özellikle çizim ve tasarım ile uğraşanların ya da borsalar gibi aynı anda birden fazla pencereyi takip etmek durumunda olanların ihtiyacını herhalde bu ürün karşılar.

AB’den yeni Microsoft soruşturmaları : Daha önce de Media Player uygulamasını, işletim sisteminin içine gömerek, işletim sistemi piyasasındaki tekelini, diğer uygulamalarının yaygınlaşması için kullanan Microsoft, AB’de açılan davalar ile, AB’nde, sattığı ürünlerinde değişime gitmişti. Şimdi yine oyuncuların aynı, senaryonun biraz farklı olduğu bir durum var. AB, bu sefer Microsoft’a açtığı davalardan birinde internette gezmek için kullanılan İnternet Explorer programının, Media Player’da olduğu gibi işletim sisteminden ayrı tutulmasını, böylece Microsoft’un işletim sistemi bile kullanılsa, kullanıcının farklı bir tarayıcı programı kullanmak için daha fazla seçeneğinin olmasının sağlanabileceğini söylüyor. Diğer dava ise, hemen her türlü program ve programlama ortamına hakim olmak isteyen Microsoft’un, diğer yazılım şirketlerinin ürettikleri ürünlerin Microsoft işletim sistemi ailesi ile uyumlu çalışmasını sağlayacak yardımı, açılımı sağlamaması üzerine açılmış. Sonucu hep beraber davalar sonuçlandığında görsek de, şimdiden söylenebilir ki, Microsoft kendi adına işini, piyasasını, bunu kullanmasını iyi yapıyor.

Turumuzu tamamlarken buradan ilimizin bilişim sevdalılarına, 1-5 Mart tarihlerinde Bursa’da Bilişim Fuarı düzenleneceğini hatırlatmak isterim. Fuarla ilgili bilgilere http://www.bursabilisim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.

TÜRKÇESİ VARKEN

Antipatik = Sevimsiz, İtici

Mantalite = Anlayış, zihniyet

Dizayn = Tasarım

Koray Öztekin / Bilgisayar Mühendisi

0 yorum: