EKOL HOCA

Merhaba. Bu hafta da yine sınava hazırlanan öğrencilere fayda sağlamak amacıyla kurulmuş sitelerden birini anlatmaya çalışacağım. İnternette gezerken bulduğum bu site de geçen iki haftada anlattıklarım gibi ücretsiz olarak hizmet veriyor. Bilgiye verilen önemin yanında, bilgiyi paylaşmayı da öğrenmemizi görmeye başladığım için kendi adıma seviniyorum. Önceden her ne olursa olsun para karşılığı bir şeyler yapılmaya çalışılıyordu. Yine de bu tarz siteler de yok değil. Bazı sitelerde görüyorum ki 3-5 farklı branş öğretmeni toplanmış, anlattıklarını çekmişler kamera ile sonra da yıllık 100 YTL gibi rakamlarla abonelik karşılığı sitelerinde sunduklarından faydalanılmasını istiyorlar. Sonuçta emek tabi herkes istediği fiyatı biçer. Ekol hocamız ise yaptığı işin karşılığında yanındaki arkadaşları ile beraber nam salmayı kâfi görmüşler.

www.ekolhoca.com adresinden ulaşabileceğiniz siteyi üst bölümünden başlayarak anlatmaya çalışayım. Üst alandaki köprülerden biri zaten bulunulan ana sayfaya yönlendiriyor. Yanındaki “Hakkımızda” köprüsü ile ulaşılan sayfada, siteye içerik sağlayan çeşitli meslek gruplarından olan ya da halen okuyan kişilerin erişim bilgilerini ve varsa kendi sitelerinin adreslerini görebiliyoruz. “Tavsiye Et” sayfasında ise siteyi görmesini istediğimiz kişilerin e-postalarına, siteyi öneren tavsiye e-postasını bir form aracılığı ile atabiliyoruz. Ziyaretçi Defteri sayfasını görünce şaşırdım. Çünkü her 5 kişinin deftere yazdıkları 1 sayfada gösterilmiş ve toplam 1059 sayfaya ulaşılmış. Yani 5250 kişiyi geçmiş hocanın ziyaretçi defterine yazmaya değer görüp yazan kişiler. Gayet yüksek bir rakam. Bu da sitenin kalitesini ve takip edilme durumunu gösteriyor. Üst bölümdeki en son köprü ise iletişim sayfasına gitmenize ve orada bulunan form vasıtası ile de site yöneticilerine mesaj göndermenize olanak veriyor.

Gelelim soldaki ve asıl ders içeriğinin olduğu sayfalara köprü veren alana. En üstteki “Konu Anlatımları” kısmına tıklayınca açılan sayfada Geometri, Matematik, Fizik, Kimya, Türkçe, Edebiyat, Tarih, KPSS, OKS 6-7-8. Sınıflar konu başlıklarından oluşan alt sayfaların bağlantıları önümüze geliyor. İstediğimiz derse tıkladığımızda ise, o derse ait konuların dağılımı ve son köprüde de konunun anlatıldığı video karşımıza çıkıyor.

Soru anlatımları sayfalarında da, önce ders sonra derse ait konulardan birini seçtiğimizde soruların çözümlerini izleyebiliyoruz. Çıkmış sorulara ve çözümlerine bakmak için, ilgili sayfaya yine ana sayfadaki bağlantıdan ulaşabiliyoruz. Çalışma kitapları sayfası biraz değişik hazırlanmış. Bazıları video bazıları ise yaprak testlerin üzerindeki karalamalarla falan taranmış halleri gibi. Özel sorular sayfasında, İbrahim Kuşçuoğlu hocanın çözdüğü özel sorular ile, Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi e-posta Grubundan seçme sorular, Soru Çözüm Sunuları, Turgut Reis Dershaneleri Zümre çalışmasından geometri seçme soruları ve Zirve Dershanelerinin yaprak testlerine ulaşabiliyoruz.

Güzel hazırlanmış bir sayfa da, “Stratejiler” sayfası. Çalışma stratejilerinden, ders çalışma planı örneklerine, taktiklerden, bazı öğrencilerin sordukları sorulara verilen cevaplara kadar doyurucu bir sayfa olmuş.

Benzer sayfalarda olduğu gibi hep ders olmaz biraz da eğlence anlayışı ile hazırlanmış bölümlere ek, bu sitede bir de belgeseller başlığı altında güzel bir çalışmaya imza atılmış. Kurtuluş Savaşımız, Çanakkale Destanı ve Canım Babam adlarındaki belgesel videoları bu sayfalara ulaşarak izleyebiliyoruz. Canım Babam’ da sanırım Ekol hoca kendi babasını çektiği videoları, onun anısına paylaşmak istemiş.

Site ana sayfasının sağ kısmında ise, kardeş sitelere köprüler, soru sormak isteyenlerin buluşma noktası ve benzer içerikli ücretsiz eğitim sitelerine bağlantılar da yer almakta. Sonuçta Ekol hoca sarf ettiği emeğin karşılığını Türkiye’deki siteler arasında takip edilme sırasını 820’lere çıkartarak almış ve bunu da site ana sayfasında kendi reklamı olarak haliyle koymuş. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum. Öğrencilere de, bu bahsettiğim 3. ücretsiz eğitim veren site ile bu sitelerdeki köprüleri takip ederek bir çok engeli aşabileceklerini tekrar hatırlatmak istiyorum. İnterneti artık bilgiye erişim amaçlı kullanmalarının zamanı geldi. Her şey msn değil. Bahane değil, emek ve çözüm üretmeliler.

Saygılarımla.


Ok = Tamam

Trend = Eğilim

Spontane = Kendiliğinden

Koray Öztekin / Bilgisayar Mühendisi



0 yorum: