MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ

Resmi internet site adresi www.mgk.gov.tr olan Sekreterlik ana sayfasında, Atatürk’ümüzün devletin milli bir politika izlemesi gerekliliğini belirten veciz sözü ve resmi ile beraber, Türkçe ve İngilizce olarak dil seçimli giriş ekranı karşılıyor bizi.

İngilizce olarak hazırlanan site, Türkçe olana göre daha az içeriğe sahip. Türkçe’yi seçip siteye giriş yaptığımızda ise güzel bir ara yüzde kurumun sunduğu bilgiler madde başlıkları halinde önümüze geliyor.

Ortadaki bağlantılar ve içerikleri;

Tarihçe :

Kuruluşun kurulduğu 1933 yılından itibaren kanunlarla geçirdiği işleyişindeki değişimlere göre bölümlendirilerek tarihçesi anlatılmıştır.

Yüksek Müdafaa Meclisi Umumi Katipliği Dönemi ( 1933-1949 ):

O dönemdeki teşkili, görevi gibi bilgilerinin yanı sıra görevini ortaya koyan ve Gazi Mustafa Kemal imzalı Kararname ve Talimatname’nin resim dosyalarını da içeren, istenilirse sayfanın yazdırılabilir sürümüne de ulaşabilmemiz için bir de bağlantı bulunan alt sayfadır.

Milli Savunma Yüksek Kurulu ve Genel Sekreterliği Dönemi ( 1949-1962 ):

Ait olduğu dönemdeki teşkilinin açıklaması, devlet teşkilatındaki yerini gösteren şeması, Genel Sekreterliği’ne ait düzenlemenin içeriği ve yazdırılabilir sayfa sürümü bu sayfada yer almaktadır.

1961 Anayasasına Göre Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Dönemi ( 1962-1983 ):

Dönemleri anlatırken bir düzene oturtulduğu anlaşılan site yapısına göre yine bu sayfada da, teşkilatın ilgili dönemindeki teşkili, görevi, Genel Sekreterliği gibi alt başlıklar ve ilgili şemalar, yazdırılabilir sayfa bağlantısı ile beraber sunulmaktadır.

1982 Anayasasına Göre Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Dönemi ( 1983 - ….):

Esas olarak 1982 anayasasına göre düzenlenmiş yeni halinin 2003 yılında yapılan değişiklikleri ile beraber ve bu yıla kadar ve 2003’den sonra diye ayrılmış olarak sunulduğu 2 ayrı bölümden oluşmaktadır.

( 1983–2003 )

( 2003-……. )

Anayasal Durum:

Kurumun 117 ve 118. maddelerde belirtilen anayasal durumunu açıklayan sayfa.

MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu:

2945 sayılı kanunu yayınlayan ve istenilirse .pdf formatındaki yazdırılabilir sürümüne erişilebilen sayfa.

MGK Genel Sekreterliği Yönetmeliği:

İlgili yönetmeliği .html formatında ve istenilirse .pdf formatında yayınlayan sayfa.

MGK Toplantılarının Basın Bildirileri:

Son basın bildirisine bağlantı veren ilk sayfanın yanı sıra, istenirse 15 Temmuz 1974’den bu güne MGK toplantılarının basın bildirileri de yıllara göre tasnifli olarak arşivlenmiş olarak buradan ulaşılabilecek şekilde yayınlanmaktadır.

Diğer Ülkelerdeki Benzer Kuruluşlar:

ABD ve AB ülkelerindeki MGK eş değeri kurumlar, benzer durumları ve farklılıkları ile bu sayfada kısaca incelenmekte ve karşılaştırılmaktadır.

Bilgi Edinme:

Bilgi Edinme Kanunu ve tebliğlerine uygun içerikle hazırlanan sayfada, ilgili kanun ve yönetmelikler ile bunlara uygun gerekli formlar ve kurumca belki de sık sık sorulan sorulara cevap niteliğinde ön bilgi olabilecek bazı içerikler mevcut.

Etik Kurul:

Kurumun Etik Kurulu ile ilgili bilgilere ulaşabileceğimiz izlenimi veren başlığa uygun olmayarak, bu alt sayfada, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkında Kanun ile Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yayınlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular:

Kuruma yöneltilen soruların, sıklık derecesine göre derlenip cevaplandırılmış hali bu sayfada yer almaktadır.

Duyuru:

Kuruma ait basın açıklamaları ve basın duyuruları bu sayfada yayınlanmaktadır.

Sağ alt köşedeki bağlantılar;

Arama:

Google tabanlı kurumun sitesi içinde arama yapabileceğimiz bir arama motoru karşımıza çıkıyor.

Ana Sayfa:

Şimdiye kadar anlattığımız bütün sayfalarda yer alan ana sayfa bağlantısı, menülerden oluşan ve Türkçe hazırlanmış sitenin ana sayfasına yönlendirme yaparken, bu sağ alttaki bağlantı ilk girişteki Türkçe ve İngilizce seçimini sunan sayfaya yönlendirme yapmaktadır.

İletişim:

Kurumla iletişim için kurumun adresi, telefonu ve e-posta adresinin yayınlandığı sayfa.

Site Haritası:

Site haritası mantığına göre hazırlanmamış bir sayfa. Nedenine gelince sadece ana başlıkların bağlantı adreslerini yayınlamış. Site haritası dediğimizde; bütün içeriğe hiyerarşik yapı içinde ve bütünüyle gözlemlenecek şekilde sayfaların bağlantılarının yayınlanması anlaşılmalıdır.

Linkler:

Önemli linkler başlığı altında ülkenin önemli kurumlarına ait web site adreslerinin bağlantıları yer almaktadır.

Koray Öztekin / Bilgisayar Mühendisi

0 yorum: