20 Mart 2008 Perşembe

GOOGLE HIZ KESMİYOR

Merhabalar. Köşemde yazabileceğim konuların bir listesini yapayım desem, mesleğim teknoloji olunca, çoğunluğunu Google’ın aldığını söylemem gerekiyor. Google, internet dediğimiz uçsuz bucaksız ortamın o kadarına el atıyor ki, kanımca Google’ı şimdi kapatsanız, bıraktığı açığı doldurmak seneler alır ve çok zor olurdu. Önce bir arama motoru ile başlayan macera, şimdi ülke bütçeleri ile yarışacak düzeye gelmiş durumda. Ücretsiz e-posta hizmeti gmail, resim düzenleme ve paylaşma yazılımı Picasa, Msn messenger’in Google versiyonu GTalk, bilgi paylaşım ve ortak yazışma ortamı sağlayan Google grupları, internette günlük tutma ya da kişisel duydu düşüncelerinizi yayınlama fırsatı veren Blogger, Microsoft firmasının Word, Excel gibi ofis yazılımlarının internet ortamında yapılmış benzerleri olan Google belgeler, bilgisayarınızda arama yapabileceğiniz yazılım Google Desktop, 3D modelleme yapabileceğiniz çizim programı olan Google SketchUp, bazı Google uygulamalarına kolay erişim sağlayan Google Toolbar, arkadaşlarınızla ya da iş ortamında etkinliklerinizi planlayabileceğiniz Google Takvim uygulaması, dünyayı uydu görüntüleri ile ayağınıza getiren Google Earth yazılımı, Google firmasının ürünlerine bazı örnekler. Google adından söz ettirmek için sadece bunlarla da kalmadı. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, internetin parlayan yıldızlarına kanca attı. Var olan başarılı bir uygulamanın kopyasını yapıp, kullanıcı toplamak için uğraşmaktansa, hali hazırdaki siteleri satın alarak hem dünyada nam salıyor hem de hazır kitlesi bulunan, reklam vb. şeyler için para ve zaman harcamayacağı alımlar ile gücünü başka uygulamalara yoğunlaştırıyor. Youtube bunlardan biriydi. Google geniş kitlelere ücretsiz uygulamalar sunarken, kişilerin önüne gelecek reklamları veren ve toplayan şirketlere “bak arkadaş benim bu kadar kullanıcım var, buradan yapacağın reklam milyonlara ulaşır” demek suretiyle, asıl parayı buradan kazanıyor. Şirket politikasında çalışanlarını şirkete hissedar yapan bir firmadan beklendiği gibi Google, çok girilen sitelerin kendisinden aldığı ve o sitelerden yapılan tıklama sayısı ile orantılı reklamlara göre, site sahiplerine de para ödüyor. Bir nevi titan zinciri gibi olay işliyor. Ama bu da yetmedi. Şu an Google, reklam verenlere, yayımcılarına ve reklam ajanslarına hizmet veren Doubleclick’i de satın alarak, reklam piyasasındaki gücüne güç kattı. Doubleclick üzerinden gelen reklamların Google altyapısı ve geniş ürün yelpazesi ile kullanıcılara iletilmesi ve bunun geri dönüşleri, reklam veren şirketleri ister istemez bu kanala yönlendirecektir.

Satın almalar ile rakiplerine farklı cepheler açan ya da belli alanlarda ezici üstünlük sağlayan Google, şu an sunduğu hizmetlerinde yenilikler yapmaktan da geri kalmıyor. Gmail uygulamasında yapmayı düşündüğü ve bazı dillerde testlerini bitirdiği yenilikler var. Örneğin e-posta yönetimini kolaylaştırmak için farklı renklerde etiketler sunmak, grup halinde çevrimiçi yazışabilmek, bu yazışmalara surat ifadeleri ekleyebilmek, kişileri düzenlemekteki bazı yenilikler de bunlardan bir kaçı. Burada yenilik derken Google ürünlerinden bahsediyoruz. Yoksa Msn Messenger’dan surat ifadeleri zaten vardı, bunun neresi yenilik demeyin.

Önümüzdeki günlerde Google, yaptığı anlaşmalarla Youtube üzerinden yayınlayacağı filmler, diziler, klipler ve bunlar üzerine izleyici kitlesinin profiline göre koyacağı reklamlar ile adından daha da söz ettirecek gibi gözüküyor. Bu işin sonu, tek bir şifre ile internete girip, geniş kapasiteli e-posta kutularında saklanacak ve hiçbir yazılım almadan internet üzerinden düzenlenebilecek, paylaşılabilecek, yayınlanabilecek dosyalar, ücreti ile internetten izlenebilecek filmler, dinlenecek müzikler, kişisel ağ günlükleri, kişisel ve ücretsiz uygulamalar ile yapılmış siteler, bu sitelere alınan reklamlar ile kişilerin para kazanmasına kadar gidecek galiba. Zaten amaçlarının sabit diskleri kaldırmak, her şeyi internet üzerinden yaptırmak olduğu söylentisi, internette şehir efsanesi gibi yayılmış vaziyette.

Adına kitap bile bastırılan bir site ve şirket için, benim köşemden bu haftalık bu kadar yeter herhalde.

Saygılarımla.

TÜRKÇESİ VARKEN

Empoze etmek = Dayatmak

Driver = Sürücü

Bye Bye = Hoşcakal

Koray Öztekin / Bilgisayar Mühendisi

0 yorum: